Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děti - naše budoucnost anebo O cukrovce V. díl

O protivné nemoci, které se sladce říká "cukrovka" jsem již několikrát psala, zvláště v souvislosti s takto nemocnými dětmi. Jako manželka diabetika a maminka diabetičky mám ale stále co na srdci, stále něco ohledně cukrovky řeším. Takže pokračování.....

Glukometr

Naše dcera, která letos nastoupila do čtvrté třídy, měla při nástupu na základní školu u nás v Mostě obrovské štěstí  na paní učitelku. Paní učitelka přijala informaci o své nové žákyni - diabetičce, sice s obavami, ale zároveň se snahou pomoci. Půjčili jsme jí poměrně obsáhlou publikaci "Abeceda diabetu", vysvětlili co se dalo, napsali informační "lejstro" ve zkrácené formě. Paní učitelka si poradila i s obsluhou inzulínové pumpy, prostě pedagog - ideál. Dětem ve třídě všechno vysvětlila tak, aby pochopily a naše dcera se nikdy nesetkala s výsměchem či jakoukoli negativní reakcí ostatních dětí.

Většina rodičů, kteří mají jakýmkoli způsobem handicapované či nemocné dítě, se "druží", ať již virtuálně či osobně. My se družíme na diskusním fóru, kromě toho se snažíme být něco platní v občanském sdružení "DIA - HELP", které založila naše kamarádka.  A bylo pro mne velkým šokem, když si jedna z maminek diabetického chlapce na diskusním fóru postěžovala, že má trápení s nástupem syna do první třídy. Paní učitelka jí totiž nepěkným způsobem dala již při zápisu najevo, že malého Honzíka ve své třídě nechce. V té době o cukrovce nic nevěděla, takže maminka Honzíka jí nabídla schůzku, kde jí všechno vysvětlí, předá jí informace v písemné formě a bude s ní v kontaktu i během vyučování, protože je na rodičovské dovolené a bydlí kousek od školy. Bohužel, paní učitelka se s ní odmítla bavit s tím, že prostě Honzu ve své třídě odmítá a hotovo. Honzíkova maminka si tedy řekla, že do začátku školního roku paní učitelce stejně předá všechny informace a učitelka přes prázdniny "změkne", "vychladne", nebo se snad umoudří. Pohovořila na toto téma i s dětskou lékařkou a vymyslely skvělý plán. Poslaly Honzu na čtrnáct dnů do lázní, aby se naučil větší samostatnosti  při zvládání své nemoci. Maminka měla samozřejmě obavy, není zvykem, aby do lázní jezdily takto malé děti samotné. Léčebna Mánes v Karlových Varech má tento způsob léčby jako novinku. Nicméně Honza byl pobytem nadšený, naučil se sám měřit pomocí glukometru a učil se rozpoznávat čísla na tomto přístroji, učil se sám píchnout inzulínovým perem,což pro takto malé děti rozhodně není snadná věc!!!

Začal školní rok a reakce paní učitelky? Hádáte správně, bezezměny... dokonce přes všechnu snahu paní učitelku poučit projevila se tato osoba jako intelektuální diletant, což se projevilo jejími názory na tuto nemoc, které bohužel nejsou publikovatelné.... Jak to celé dopadlo? Prozatím nevíme, Honzíkova maminka svůj boj nevzdává a všichni ostatní rodiče jí drží palce... A tak se ptám vás, ostatních rodičů dětí s cukrovkou, jaké máte zkušenosti s nástupem do školy, popřípadě se znovupřijetím Vašeho dítěte do školy po záchytu cukrovky?

Připomíná se mi zcela neodbytně další věc ..... některé školní děti mají svého asistenta, nevím přesně, u jakých diagnóz je toto  možné, vím však přesně, že diabetické děti se o sebe musí postarat samy, dokonce jsou často odmítány v mateřských školách, ačkoli maminky nabízejí spolupráci, ale chtějí, aby jejich dítě vyrůstalo v dětském kolektivu... Nedávno jsem zachytila požadavek, aby svého speciálního asistenta měly nadané děti, aby se ve škole nenudily a mohly svůj intelekt dále rozvíjet... bohulibá myšlenka, nebo snad ne....?

 

Autor: Lucie Jiříková | sobota 4.9.2010 17:00 | karma článku: 11,52 | přečteno: 1344x
  • Další články autora

Lucie Jiříková

Stalo se v Alpách

Jedna rodina, jedny prázdniny, jedny velehory, jeden příběh, možná vlastně dva, ten náš, a "toho druhého" stalo se to? Nestalo...?

25.9.2013 v 21:12 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Politici, volby a dětská práce

Zdá se vám uvedené větné spojení nepravděpodobné? Nejste sami, poté, co jsem vyslechla dceřino dnešní dobrodružství, nevěřila jsem svým uším. Pár desítek vteřin jsem nebyla schopná jakékoli reakce. Á, hysterická matka, pomyslíte si. Ale klidně, už jsem zvykláJ. Podělím se tedy s vámi o ono „dobrodružství“ a sami pak můžete projevit svůj názor na věc. Budu jen ráda. Za každý projevený názor, protože si s touto situací jaksi sama nevím rady.....

15.9.2013 v 21:10 | Karma: 9,73 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Setkání spolužáků....anebrž SLEZINA!

Tak, uplynul další roky a tentokráte jsme se nesešli ve čtyřech či pěti lidech, ale i ostatní se „pochlapili“ a sešlo se nás, považte, celých DVANÁCT osob nyní již dospělého věku. Jistě to všichni znáte, takových setkání je týdně dvanáct do tuctu, vítání, divení – jejej, to jsi ty, tebe jsem hned poznala, jejej, to jsi ty, tebe jsem tedy opravdu nepoznala, ty ses vůbec nezměnil /nezměnila/, jé, ty jsi krásně zhubla, kočka....apod. apod.

26.5.2013 v 22:20 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Náš Štědrý den

Je obecně známo, že každá rodina tento svátek slaví trochu jinak, všichni zřejmě máme v obýváku stromeček, někdo živý, někdo z uměliny, někdo borovici, někdo smrk, někdo má ozdoby moderní, někdo dokonce hypermoderní, někdo po babičce. V některých rodinách dělá „ježíška“ jeden z rodičů, chodí po bytě se zvonečkem, někde se zavřou dveře do pokoje a děti tam už nesmí, někde se bouchá na okno....je to u vás také tak? Jak „vyrábíte ježíška“? V dnešní době lidé na zázraky příliš nevěří, ví dobře, že bez skutečné práce a píle zadarmo většina z nás nic nedostane, možná proto spousta z nich dětem existenci Ježíška dříve či později "vymluví". V době adventu na nás z každého obchodu, z každého domu, číhá ošklivý červený trpaslík, zahraničních pohádek o témže trpaslíkovi je přehršel, tak proč v dětech živit "pouhou iluzi"? Vzpomeňte si na své dětství, na své sny, přání, třeba i ta nesplněná, ale to očekávání, to kouzlo, to v nás i v našich dospělých letech rozeznívá tajemnou strunku fantazie....

9.12.2012 v 16:02 | Karma: 12,34 | Přečteno: 953x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

Naše druhé DIA JÁ

Tento blog píšu především díky své dceři, která ke svým šestým narozeninám obdržela od matky přírody cukrovku. V současné době přichází do pubertálního období, což nejenže pěkně mává s glykémiemi, ale také s dušičkou. Dcera si odmalička vymýšlela písničky, říkanky, příběhy, občas plácne něco na papír, co vzdáleně připomíná deníček, ale jsou to spíše takové prosby o pomoc, když jí není právě nejlépe. Pro jiné rodiče dia dětí i pro jiné dia děti předkládám její poslední výtvor, možná přijde i pokračování. Takže na závěr mé předmluvy - všem diabetikům přeji nejen slušnou kompenzaci, ale spoustu duševních sil a dobrou náladu...P.S. Opravila jsem pouze hrubky, sloh zůstal zachován:-)

27.11.2012 v 19:32 | Karma: 18,50 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1388x
"Pomocí jiným buduji sebe sama"
Manželka, máma, kamarádka,věčná studentka, dobrovolnice pro DIA-HELP, o.s. Most, pracující

Seznam rubrik

Oblíbené stránky