Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pomohou poslanci a senátoři "nejen" dětským diabetikům?

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění. Mimo jiné obsahuje i změny, které se přímo a většinou velmi bolestně dotknou dětských i dospělých diabetiků I. typu. Proto dalo prozatím jen několik "diarodičů" hlavy dohromady a tímto dopisem požádali o pomoc naše poslance a senátory. Další sdružení se postupně přidávají.  Máme šanci?  

Běžný život dětského diabetikaLucie Jirikova

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

obracím se na Vás jako zakladatelka občanského sdružení DIA-HELP Most, které zastupuje mnoho rodin s diabetickými dětmi v Ústeckém kraji. Mám připomínky k návrhu zákona, kterým se mění zákon 48/1997 Sb. O veřejném zdravotním pojištění.

Jak jistě víte, diabetes mellitus 1.typu postihuje většinou děti. V České republice se vyskytuje asi u 0,1 – 0,2% dětí, to znamená, že diabetem onemocní jedno z 500-1000 dětí. U těchto dětí je nutná doživotní inzulinová terapie – buď inzulinovými pery, nebo pomocí inzulinové pumpy. Budoucnost těchto dětí není nijak veselá. Následkem nemoci jim hrozí pozdní komplikace diabetu - selhání ledvin, slepota, amputace končetin, cévní potíže a podobně. Tato nepřízeň osudu se dá zmírnit, někdy i zcela odvrátit, a to dobrou kompenzací, která je závislá na dostatku zdravotních pomůcek, které v současné době bohužel nejsou samozřejmostí pro všechny nemocné děti.

Naprostá většina diabetiků a rodičů diabetických dětí se shodla na tom, že jim ze všeho nejvíce k léčbě chybí proužky a senzory na měření hladiny cukru v krvi. Množství diagnostických proužků do glukometru a senzorů, které je schváleno, je opravdu zoufale nedostatečné.  Kvalitní a častý selfmonitoring je zapotřebí, aby byla glykémie pokud možno vyrovnaná.

Já sama mám 13 letého syna s diabetem 1 typu, diabetik je od 10 let. Každý rok dokupuji ze zdaněných peněz diagnostické proužky za 9800,-Kč, senzory za 30000,-Kč. Drtivá většina rodin si ale nemůže dovolit vynakládat takto vysoké částky za diagnostické proužky a senzory, potom tedy své diabetické dítě neměří, nechtěně je vystavují riziku hypoglykemie a hyperglykemie, děti jsou hůře kompenzovány a zvyšují se u nich rizika shora uvedených pozdních komplikací.

Dobře kompenzovaný diabetik může pracovat, odvádět daně a být společnosti užitečný, špatně kompenzovaný diabetik skončí s velkou pravděpodobností jako invalidní důchodce s mnoha zdravotními komplikacemi a ohromnou finanční zátěží pro náš stát.

Proto bychom chtěli touto oficiální cestou připomínkovat návrh zákona, kterým se mění zákon 48/1997 Sb. O veřejném zdravotním pojištění, konkrétně zdravotních pomůcek pro diabetiky (sněmovní tisk č.409/0). Tento návrh byl do Senátu ČR doručen 19.9.2011, lhůta pro jednání v Senátu končí 19.10.2011.

V počátku bychom chtěli poukázat na skutečnost, že v první řadě by měl tento zákon rozlišovat diabetiky 1. a diabetiky 2. typu.

Diabetik 1. typu si toto onemocnění nezpůsobil sám špatným životním stylem ani ničím jiným. Prvozáchyt nemoci přichází v drtivé většině v raném dětském věku za poměrně dramatických okolností – diabetickou ketoacidózou ohrožující život. Tento typ diabetika – dětského diabetika – je poté celoživotně závislý na inzulinové léčbě, bez níž by zemřel. Diabetik 1. typu se dosažením svých 19. narozenin ani nevyléčí, ani “nepostoupí“ do jiné kategorie diabetu, a tak by jej zdravotní pojišťovna měla vést jako samostatnou diagnosu oddělenou od diabetu 2. typu po celý život diabetika 1. typu. Současná legislativa však diabetika 1. typu po 19. roce jeho života zcela nesmyslně “překlopí“ z hlediska nároku  na zdravotní pomůcky k diabetikům 2. typu, což je ovšem naprosto odlišná diagnosa.

Je nutné tabulkově oddělit diabetes typu 1. a diabetes typu 2. a přistupovat k nim individuálně tak, aby byly finanční zdroje vyhrazené na diabetes optimálně směřovány tam, kde jsou potřeba. Od rozlišení diabetu 1. typu a diabetu 2. typu se totiž odvíjí nárok, resp. právo na specifickou péči a úhradu specifických pomůcek v jisté výši.

Cílem zdravotní pojišťovny by nemělo být výdaje na diabetiky omezit, ale vhodně je přesunout z jednoho segmentu do druhého (např. diabetik opravdu nepotřebuje mít proplácené buničinové čtverečky a dezinfekci za pár korun - může si je koupit sám, ale potřebuje úhradu inzulinových pump, kvalitních glukometrů, dostatku diagnostických proužků atd.) a jednak provést revizi, zda současné ceny placené za zdravotnické pomůcky odpovídají realitě - namátkou - ceny proužků, glukometrů, ale i inzulínových pump se v komerční sféře pohybují o procenta až desítky procent níže, než činí úhrada pojišťovnou. Je pochopitelné, že tabelované úhradové částky pojišťoven nebudou nikdy totožné s tržními cenami, ale měly by s nimi být alespoň srovnatelné.
Na dobré kompenzaci diabetika 1. typu pojišťovny v dlouhodobém horizontu výrazně ušetří, protože léčba sekundárních komplikací diabetu (nefropatie, neuropatie, retinopatie….) a vše, co k ní patří, jsou záležitosti pro zdravotní a sociální sféru finančně velmi nákladné.

 V zájmu všech by tedy mělo být udržování diabetika 1. typu v co nejlepší kompenzaci, k čemuž velice výrazně dopomáhá časté měření glykemie, a v neposlední řadě senzor. Každý – tedy hlavně zdravotní pojišťovny – by si měly uvědomit, že moderní technologie a prostředky léčby (glukometry, inzulínové pumpy, senzory, inzulínová analoga) mohou být právě nejúčinnějšími prostředky k dobré kompenzaci diabetika 1. typu. Proto by mělo být investováno do rozšiřování těchto technologií a umožnění je využívat každému diabetikovi. Kompenzovaný diabetik pak může díky těmto pomůckám vést kvalitní život, má uvolněnější životní režim a tím pádem je i lépe přijímán ve společnosti, např. na trhu práce.

 Současný návrh zákona, kterým se mění zákon 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění  je postaven takto:

 Diagnostické proužky do glukometru:

Úhrada 100%, max. však 1800 ks /14400 Kč

Připomínka: Současná cena (čerpáno z číselníku VZP) za jednu krabičku (50 ks) proužků je 700 Kč. Při úhradě 36 krabiček (1800ks) je tedy výsledná cena 25200 Kč. Rozdíl mezi deklarovanými 14400 Kč a současnými 25200 Kč je tedy 10800 Kč.  Počítá se tedy i se změnou (snížením) ceny v číselníku VZP, nebo si bude muset dětský diabetik 1. typu částku ve výši 300 Kč doplácet?  Rovněž je velice důležité upozornit na skutečnost, že 1800 ks proužků je naprosto nedostačující. V současné době si je každý diabetik nucen dokupovat za nemalou částku další proužky. Současných 1800 ks proužků odpovídá cca 5 měřením denně.  Diabetik se však např. v době nemoci (i banální chřipka) nebo při zvýšené fyzické zátěži (hodina tělocviku ve škole, jízda na kole) musí měřit kvůli nestabilitě glykemií vícekrát. Jak již bylo uvedeno, drtivá většina diabetiků 1.typu jsou malé děti, které navíc nejsou schopny vzhledem ke svému věku rozeznat blížící se hyper nebo hypoglykemii, tudíž je nutné  dítě měřit častěji. Ideální počet diagnostických proužků pro dobrou kompenzaci diabetika 1. typu se pohybuje okolo 2500 ks/ročně, což odpovídá cca 7 měřením denně.

Žádáme proto o možnost předpisu alespoň 2000ks diagnostických proužků diabetologem, bez nutnosti schvalování revizním lékařem.

 Infuzní sety kovové k inzulinové pumpě:

Úhrada 100%, max. 160 Kč /set

Připomínka:

Kovové sety jsou využívány v malé míře. Pro malé děti jsou v drtivé většině kvůli bolestivosti zavádění i při použití nepoužitelné. Za zmínku jistě stojí i množství diabetiků alergických na kov. Tyto sety používají většinou diabetici s nežádoucí reakcí na teflon – těch ale není mnoho.  Bez námitek se neobejde ani počáteční – avšak zavádějící – nižší cena těchto setů. Kovové sety mají tendenci se velice rychle “ucpávat“, místa vpichu se “díky“ kovu rychleji zanítí, a proto je nutné tyto sety měnit každý den. Cena 160 Kč/set při 365 dnech je v konečném důsledku tedy 58400 Kč/ročně.

 Infuzní sety teflonové k inzulínové pumpě

Úhrada 100%, max. 300 Kč/set

Připomínka:

Tyto sety jsou diabetiky využívány ve velké míře. Počáteční vysoká cena je opět zavádějící: tyto sety mají vysokou flexibilitu kanyly, vyšší odolnost, jejich zavádění je téměř bezbolestné a nutnost jejich výměny je cca jednou za tři dny. Ideální počet těchto setů pro diabetika je 130 ks/ročně. Při ceně 300 Kč/ks je to tedy konečná částka 39000 Kč/ročně. Také zde chybí upřesnění případného omezení kusů setů na rok, či zda je toto množství na rozhodnutí revizního lékaře pojišťovny. Žádáme tedy přinejmenším zachování stávajícího stavu, kdy teflonové sety jsou předepisovány diabetologem v počtu 120 ks ročně, v ideálním případě se přimlouváme za schválení 130 ks ročně bez nutnosti schválení revizním lékařem pojišťovny.

 Senzory

Tyto byly v návrhu naprosto opominuty, ačkoliv jsou pro diabetiky víceméně nejdůležitější a nejúčinnější pomůckou k dobré kompenzaci. V současném stavu má diabetik nárok na 4 ks senzorů na rok (životnost senzoru je na cca 6 dní), ovšem tento není účtován jako materiál, ale jako výkon v diabetologickém centru za cca 2000 Kč. Vzhledem k výborným edukacím firem nabízejících tyto senzory však není nutné senzor napojovat v diabetologickém centru, každý diabetik si senzor umí zavést sám. Nehledě na skutečnost, že v diabetologických centrech senzor diabetikovi personál pouze předá, a ten si pak úkon provede sám doma. Pak musí diabetik ovšem opět do diabetologického centra ke stažení dat z pumpy (senzoru). Toto ovšem opět může udělat sám doma a data do centra může buď poslat v elektronické podobě, nebo odevzdat vytištěné při další kontrole.

 Připomínka:

Pokud by senzory nebyly vázány na výkon, ale na zdravotní pomůcku, výrazně by se omezily výdaje na tyto senzory. Pak by bylo vhodné zvýšit počet hrazených senzorů jakožto pomůcky na 12 ks ročně, jelikož se na dobrém průběhu nemoci a následné kompenzaci podílí největší měrou. Současný finanční stav je cena senzoru 800 Kč plus cena za výkon cca 2000 Kč, tj, 2800 Kč/zavedení jednoho senzoru. Při současné úhradě (a návaznosti na výkon) 4 ks senzorů/ ročně je konečná cena tedy 11 200 Kč.  Pokud by měl diabetik nárok na 12 ks senzorů jako na pomůcku, nikoli na výkon, tak by se cena senzorů (budeme počítač cenu kvalitnějších senzorů, např. Enlite firmy Medtronic je za cca 1000 Kč), takže konečná cena by při úhradě senzoru jakožto pomůcky 12 ks senzorů/ročně byla 12 000 Kč.

Rozdíl je tedy 4 senzory místo 12 a to za stejnou cenu pro zdravotní pojišťovnu a s výrazným pozitivním efektem pro pacienta. Pokud však vezmeme v úvahu, že ne každý je schopen a ochoten manipulovat se senzorem sám, potažmo nevlastní potřebné vybavení, navrhujeme, aby každý diabetik měl možnost výběru: buďto nižší počet senzorů s pomocí lékaře, či vyšší počet senzorů bez této pomoci.

 Těmito připomínkami jsme chtěli poukázat na nehospodárné vynakládání peněz veřejného zdravotního pojištění. Z výše uvedeného je patrné, že za stejný finanční obnos lze diabetikům poskytnou o velice mnoho více pomůcek a tím významnou měrou pomoci při jejich léčbě a kompenzaci diabetu, což v konečném důsledku povede ke zmírnění sekundárních komplikací diabetu a k výrazné úspoře při léčbě těchto komplikací.

  Vždyť primární prevence je vždy lepším a výrazně levnějším řešením, než pozdní „hašení požáru“.

Proto Vás velmi, prosíme, dámy a pánové, o přehodnocení té části úhradové vyhlášky, která se týká diabetiků prvního typu. Nedopusťte, prosím, aby nedostatek životně důležitých zdravotních pomůcek, zavinil špatnou kompenzaci našich dětí, našich blízkých, dalších diabetiků, kteří mají obrovskou vůli a snahu žít co nejlépe, co nejzdravěji, bez závažných zdravotních komplikací, které by jim výrazně znehodnotily jejich osobní i profesní život a mimo jiné výrazně zatížily zdravotní pojišťovny nárokem na léčení těchto komplikací. Léčba diabetické nohy kmenovými buňkami je sice úžasná věc, ale mnohem lepší je tomuto stavu úspěšně předejít.

Pomozte, prosím, té skupině voličů, a skutečně jich není málo, počítají se ve statisících, žít plnohodnotný život. Jsou nyní rukojmími ve Vašich rukou.

                                               

 

  

 

 Pavla Urbanová

DIA-HELP, o.s.

Báňská 287

43401 Most

www.dia-help.cz

Autor: Lucie Jiříková | neděle 2.10.2011 19:43 | karma článku: 16,61 | přečteno: 1595x
  • Další články autora

Lucie Jiříková

Stalo se v Alpách

Jedna rodina, jedny prázdniny, jedny velehory, jeden příběh, možná vlastně dva, ten náš, a "toho druhého" stalo se to? Nestalo...?

25.9.2013 v 21:12 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Politici, volby a dětská práce

Zdá se vám uvedené větné spojení nepravděpodobné? Nejste sami, poté, co jsem vyslechla dceřino dnešní dobrodružství, nevěřila jsem svým uším. Pár desítek vteřin jsem nebyla schopná jakékoli reakce. Á, hysterická matka, pomyslíte si. Ale klidně, už jsem zvykláJ. Podělím se tedy s vámi o ono „dobrodružství“ a sami pak můžete projevit svůj názor na věc. Budu jen ráda. Za každý projevený názor, protože si s touto situací jaksi sama nevím rady.....

15.9.2013 v 21:10 | Karma: 9,73 | Přečteno: 529x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Setkání spolužáků....anebrž SLEZINA!

Tak, uplynul další roky a tentokráte jsme se nesešli ve čtyřech či pěti lidech, ale i ostatní se „pochlapili“ a sešlo se nás, považte, celých DVANÁCT osob nyní již dospělého věku. Jistě to všichni znáte, takových setkání je týdně dvanáct do tuctu, vítání, divení – jejej, to jsi ty, tebe jsem hned poznala, jejej, to jsi ty, tebe jsem tedy opravdu nepoznala, ty ses vůbec nezměnil /nezměnila/, jé, ty jsi krásně zhubla, kočka....apod. apod.

26.5.2013 v 22:20 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Náš Štědrý den

Je obecně známo, že každá rodina tento svátek slaví trochu jinak, všichni zřejmě máme v obýváku stromeček, někdo živý, někdo z uměliny, někdo borovici, někdo smrk, někdo má ozdoby moderní, někdo dokonce hypermoderní, někdo po babičce. V některých rodinách dělá „ježíška“ jeden z rodičů, chodí po bytě se zvonečkem, někde se zavřou dveře do pokoje a děti tam už nesmí, někde se bouchá na okno....je to u vás také tak? Jak „vyrábíte ježíška“? V dnešní době lidé na zázraky příliš nevěří, ví dobře, že bez skutečné práce a píle zadarmo většina z nás nic nedostane, možná proto spousta z nich dětem existenci Ježíška dříve či později "vymluví". V době adventu na nás z každého obchodu, z každého domu, číhá ošklivý červený trpaslík, zahraničních pohádek o témže trpaslíkovi je přehršel, tak proč v dětech živit "pouhou iluzi"? Vzpomeňte si na své dětství, na své sny, přání, třeba i ta nesplněná, ale to očekávání, to kouzlo, to v nás i v našich dospělých letech rozeznívá tajemnou strunku fantazie....

9.12.2012 v 16:02 | Karma: 12,34 | Přečteno: 953x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

Naše druhé DIA JÁ

Tento blog píšu především díky své dceři, která ke svým šestým narozeninám obdržela od matky přírody cukrovku. V současné době přichází do pubertálního období, což nejenže pěkně mává s glykémiemi, ale také s dušičkou. Dcera si odmalička vymýšlela písničky, říkanky, příběhy, občas plácne něco na papír, co vzdáleně připomíná deníček, ale jsou to spíše takové prosby o pomoc, když jí není právě nejlépe. Pro jiné rodiče dia dětí i pro jiné dia děti předkládám její poslední výtvor, možná přijde i pokračování. Takže na závěr mé předmluvy - všem diabetikům přeji nejen slušnou kompenzaci, ale spoustu duševních sil a dobrou náladu...P.S. Opravila jsem pouze hrubky, sloh zůstal zachován:-)

27.11.2012 v 19:32 | Karma: 18,50 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Rockové harašení v Mostě a DIA - HELP - jak to jde dohromady?

Jak jsem již předeslala v minulém článku, sponzorství v dnešní, finančně tak náročné době, téměř skomírá. Najdou se však takoví, kterým osud např. nemocných dětí není lhostejný a snaží se pomoci. V tomto případě jde o pomoc dětem s cukrovkou, sladkou nemocí, která však náš život okoření spíše hořkou příchutí.

27.10.2012 v 11:22 | Karma: 7,31 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Poděkování sponzorovi - DPmMaL

V dnešní uspěchané, na výkon a rychlý výdělek orientované době, je malým zázrakem narazit na lidi, kteří nezištně pomáhají těm, kteří pomoc potřebují. Proto také tímto malým příspěvkem za všechny děti s tou "blbou" cukrovkou, děkuji řediteli Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova za jeho vstřícnost a ochotu. Za "zapůjčení" rekreačního střediska v Kožlanech upřímně děkujeme:-)

11.10.2012 v 9:06 | Karma: 9,32 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Proč již nejsem členkou TOP 09

Nová politická strana, TOP 09, rok 2009. Zaujala mne svým programem, tím, že byla nová, zdála se být korupcí a "těmi zlými politiky" nepolíbená. Po rozhovoru se zakládajícím členem místní organizace v mém městě jsem si říkala, že je to zcela jistě "to pravé". Nechtěla jsem dělat nějakou politickou kariéru, ale pracovala jsem a pracuji jako dobrovolník pro občanské sdružení Dia Help, v té době jsem pracovala v neziskové organizaci a měla jsem pocit, že skrze novou politickou stranu bych mohla lépe a více pomoci.... Nestalo se.....

23.3.2012 v 15:40 | Karma: 27,42 | Přečteno: 1581x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Charita anebo......?

Dnes se na webových stránkách www.idnes.cz objevil článek o třináctiletém chlapci, který bohužel "díky" neopatrnosti možná své, možná svého spolužáka, možná svého učitele, měl tu smůlu, že došlo k tragickému, masivnímu zranění a on skončil na invalidním vozíku. Je mi to líto, skutečně, upřímně líto. Jsem velmi empatická, skutečně lituji každého zranění či onemocnění každého svého spoluobčana, je jedno, zda je to muž, žena či dítě.

19.3.2012 v 20:24 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Komunikace mocných s (ne)mocnými

Zkoušeli jste již někdy oslovit svého poslance či senátora? Osobně, písemně, e-mailem? A jak to dopadlo? Jaká je Vaše zkušenost?

9.10.2011 v 18:06 | Karma: 16,50 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

A jak se žilo Popelce po svatbě s Princem?

Jde vlastně o seminární práci v předmětu sociologie... Ještě nevím, zda u paní profesorky prošla, ale možná mi poskytnou zpětnou vazbu čtenáři idnes. Jde o malé zamyšlení, i když některé mé spolužačky a kolegyně chtěly určitou pasáž podstatně rozepsat:-) Poznáte jakou?

13.1.2011 v 17:49 | Karma: 11,12 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jiříková

Děti - naše budoucnost anebo O cukrovce V. díl

O protivné nemoci, které se sladce říká "cukrovka" jsem již několikrát psala, zvláště v souvislosti s takto nemocnými dětmi. Jako manželka diabetika a maminka diabetičky mám ale stále co na srdci, stále něco ohledně cukrovky řeším. Takže pokračování.....

4.9.2010 v 17:00 | Karma: 11,52 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

.... a zase ty poplatky!!!

Opět se rozpoutala diskuse mocných i ne-mocných na téma úhrady regulačních poplatků ve zdravotnictví. To jsme všichni postřehli, týká se to převážné většiny z nás.

26.6.2010 v 15:53 | Karma: 18,00 | Přečteno: 1521x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

Mami, tati, koho budete volit?

Tak touto otázkou nás nedávno překvapila naše devítiletá dcera. Běžně se před ní bavíme o všem možném, necháváme ji koukat na televizní zprávy,na zvídavé otázky dětí v tomto věku jsme zvyklí, ale stejně....

25.3.2010 v 19:05 | Karma: 26,66 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

Pocty nyní a dříve...

Masaryka přišlo přes mráz a husté sněžení uctít mnohem víc lidí než v předchozích letech. Před jeho hrobem se vytvořila nekonečná fronta lidí s věnci a kyticemi. Z Moravy dorazil sbor v lidových krojích, který u hrobu zazpíval Masarykovu oblíbenou píseň Ach, synku, synku. Masaryk se narodil 7. března 1850 v Hodoníně a zemřel na lánském zámku 14. září 1937. Na zdejším hřbitově jsou kromě něj pohřbeni také jeho manželka Charlotta, syn Jan a dcera Alice. - viz. www.idnes.cz

6.3.2010 v 16:45 | Karma: 12,87 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

České středohoří z Rané

Znáte Ranou? Ten prazvláštní kopec nedaleko Loun? Krásná dominanta našeho překrásného kraje, že? Kdo alespoň jednou zdolal tento kopeček, určitě se mnou bude souhlasit v tom, že výhled je opravdu k nezaplacení. Posuďte sami.....

3.3.2010 v 22:44 | Karma: 18,64 | Přečteno: 1445x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Jiříková

České středohoří

Můj domov, moje milovaná krajina... kdo zná, pochopí. Ostatním můžu vzkázat:"Přijeďte se podívat, neprohloupíte!" Foceno z Milešovky za příjemného pofukování větříku a honičce oblaků po nebi.

17.2.2010 v 19:44 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1263x | Diskuse| Fotoblogy

Lucie Jiříková

Sport, medaile a trochu jiný sport

Dnes sotva jsem ráno zapnula televizi a internet, valily se na mne zprávy o vítězství Martiny Sáblíkové, o její zlaté medaily z olympijských her. Gratuluji, opravdu moc, Martina je šikulka a skvěle reprezentuje naši zemičku. Přitom stále působí mile, skromně a sympaticky.

15.2.2010 v 17:23 | Karma: 9,43 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

Diabetické děti - výzva - aneb cukrovka IV.

Krásný večer všem přeji. Možná jste v médiích zaznamenali, že situace ohledně příspěvku na péči o děti s diabetem není v naší republice stále zcela vyřešena. Je mezi námi hodně rodičů, kteří příspěvek nedostali, anebo jim byl po tzv. "přezkoumání" úřady odebrán.

9.2.2010 v 19:33 | Karma: 13,43 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Společnost

Lucie Jiříková

Voláme záchranku - aneb cukrovka III. díl

Dnes přemýšlím, jestli mám vůbec sílu psát. Původně jsem měla jiný záměr, chtěla jsem psát o běžném dni s malým dia dítětem, ale znáte to - člověk míní a nemoc mění.... takže z jiného soudku:

8.2.2010 v 18:51 | Karma: 33,60 | Přečteno: 5157x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1388x
"Pomocí jiným buduji sebe sama"
Manželka, máma, kamarádka,věčná studentka, dobrovolnice pro DIA-HELP, o.s. Most, pracující

Seznam rubrik

Oblíbené stránky